Bekijk met eigen ogen hoe spelt gemalen wordt.


De Emmamolen is een stellingmolen uit 1886, herkenbaar aan zijn galerij, de stelling. De molen is gebouwd door de familie Rombouts, na een brand in de standerdmolen in Onsenoort een jaar daarvoor. De Nieuwkuijkse molen is opgetrokken uit losse onderdelen van een poldermolen. De gietijzeren as is gegoten in 1853. In Nieuwkuijk doet de stellingmolen dienst als korenmolen. 

Rond 1965 is de Emmamolen grondig gerestaureerd. Daarna stond de molen lange tijd stil. Hoewel dit funest is voor een molen, overleefde dit exemplaar het wonderbaarlijk. Sinds 1993 is de Emmamolen weer in bedrijf. Met Kees en Petra van Buul aan het roer, herleven in Nieuwkuijk de tijden van weleer. De Emmamolen is vrij toegankelijk je kunt ook een afspraak maken voor een rondleiding (zie arrangementen).

De Emmamolen bestaat uit 6 verdiepingen. De eerste en tweede verdieping zijn opslagzolders voor graan. De vloeren zijn voorzien van luiken, waardoor het graan omhoog word gebracht. De derde zolder is de meelzolder. Hier komt het meel in de meelbak terecht. Op de vierde zolder, ook wel steenzolder genoemd, bevinden zich de molenstenen. Op de vijfde zolder, de luizolder, hangt het luiwerk - het hijswerktuig van de molen. Als laatste is er de kap- of smeerzolder.

Stand van de wieken
Vroeger werd de stand van de wieken gebruikt om berichten door te geven. Elke stand duidt op een specifieke gebeurtenis. Als de molen gedurende korte tijd stilstaat, staan de wieken horizontaal en verticaal. Wanneer de molen voor langere tijd stilstaat, vormen de wieken een kruis - X). Is er een feestelijke gebeurtenis, dan staat de hoogste wiek net voor het hoogste punt. Een molen in rouwstand heeft de hoogste wiek net na het hoogste punt.