Ervaar het leven van een molenaar, met een rondleiding, sfeervolle lunch en verrassende activiteit.


Spelt is een oeroud - zeer smaakvol - graantype, dat de laatste jaren enorm aan populariteit wint vanwege haar goede eigenschappen ten opzichte van tarwe. Het is zeer eiwitrijk en bevat veel belangrijke voedingsstoffen, zoals vitaminen en mineralen. 

Bovendien wordt spelt gemakkelijk door het lichaam opgenomen. Bij de Emmamolen telen we ons eigen spelt. Dit doen we op een stuk grond van zo'n 30.000m2. Uiteraard maken we hierbij geen gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest. Naast spelt, telen we op een naast de molen gelegen proefveld tarwe, boekweit, rogge, haver en gerst.

Spelt beschikt over bijzondere eigenschappen die gezond zijn voor lichaam én geest zo bevat spelt hoogwaardige onverzadigde vetzuren, maar géén cholesterine. Daarmee reinigt het koren de bloedvaten en vermindert de kans op een hartinfarct. De essentiële vetzuren zijn belangrijke bouwstoffen voor de celwanden en zenuwen. Daarnaast geeft het een betere verhouding tussen koolhydraten en vetten en zorgt het voor een betere doorbloeding. Doordat spelt bovendien rijk is aan aminozuren - die in het lichaam de productie van vrolijk makende hormonen activeren - zouden we kunnen stellen dat spelt gelukkig maakt.

Producten van speltbloem of speltmeel zijn gemakkelijker te verteren dan tarwe producten. Het zorgt voor een gelijkmatige bloedsuikerspiegel. Speltgraan maakt weer fit en is dan ook bijzonder geschikt voor mensen met diabetes (suikerziekte) en sporters. Een ander belangrijk verschil met tarwe is dat spelt tijdens het maalproces haar voedingsstoffen behoudt en dat het geen schadelijke lectinen bevat. Tot slot bevat spelt een type gluten, dat van een andere samenstelling is dan dat in tarwe.