Ook in de omgeving van Nieuwkuijk is genoeg te zien.


De Emmamolen is gelegen in het pittoreske Nieuwkuijk, temidden van Den Bosch, Heusden en Drunen. Het dorp behoort tot de gemeente Heusden, bekend vanwege het oude - gelijknamige - vestingstadje aan de Maas. De nostalgische gevels, de vele monumenten en de ambachtelijke winkeltjes en galerieën maken het oude stadscentrum tot een toeristische trekpleister. 

Nieuwkuijk maakt onderdeel uit van de Langstraat, een gebied dat van oudsher bekend staat om zijn schoen- en lederproductie. Het nabijgelegen Waalwijk is nog altijd toonaangevend als schoenhandelscentrum. In het hier gevestigde Nederlands Leder en Schoenen Museum vindt u bovendien alles over de historie van de schoen- en lederindustrie in deze regio. Op korte afstand van Nieuwkuijk vindt u ‘s-Hertogenbosch, dat met zijn gezellige straatjes, sfeervolle restaurantjes en vele bezienswaardigheden, waaronder de diezetochten, het bezoeken waard is.

Ook attractiepark de Efteling, dierenpark de Beekse Bergen en het Autotron liggen in de nabije omgeving. Voor bos- en natuurliefhebbers, bieden de Loonse en Drunense Duinen vele mogelijkheden. Het prachtige natuurgebied, dat zich uitstrekt tussen Drunen, Udenhout en Loon op Zand, biedt diverse fiets- en wandelroutes en andere ontspanningsmogelijkheden.
Het fietspad langs de Emmamolen ligt aan knooppunt 75.